Короткий екскурс в історії калорій

Що таке калорії?

Термін “калорія” має давню історію Вперше у 1824р. французський хімік Ніколя Клеман-Дезорм ввів цей термін для визначення кількості тепла, що виділяється при згорянні палива. Відповідно, калорія – це кількість теплоти, яке дозволяє нагріти 1г води на 10С при стандартному атмосферному тиску.

Використання калорій в кулінарії почалося тільки в 20 столітті з концепції їжі як палива для організму.

Як вчені змогли порахувати, скільки калорій в яблуці, а скільки в курятині?

Дуже просто: в спеціальній ізольованій камері спалюється продукт і вимірюється кількість тепла, яка при цьому виділяється. Тепло і є еквівалентом енергії. У нашому організмі в процесі травлення відбувається те ж саме: їжа розщеплюється спочатку на макронутрієнти – білки, жири, вуглеводи, при їх подальшому розщепленні виділяється тепло. Отриману енергію організм використовує для забезпечення основних функцій: обміну речовин, роботу органів і мозку, на підтримання температури тіла і на фізичну активність.

Цікаво, що, коли мова йде про харчування, слово “калорія” майже не використовується. Завжди мова йде про кілокалорії. 1 кілокалорія (ккал) дорівнює 1000 калорій (кал).

Що таке калорійність

Калорійність або енергетична цінність продукту позначає, скільки енергії отримує організм при його споживанні. Наприклад, калорійність яблука – 100ккал. При цьому не враховується скільки в яблуці білків, жирів і вуглеводів, має значення тільки загальна енергетична цінність.

Слід знати, що в 1г вуглеводів і білків – 4 ккал, а в 1г жирів – 9 ккал. Отже, жирна їжа більш калорійна.

А скільки ми витрачаємо калорій?

Так само в калоріях можна обчислити не тільки ту енергію, яку тіло отримує, але і ту, яку витрачає. Найпростіший метод підрахунку витрачених калорій такий же, як і при підрахунку енергетичної цінності продуктів. Людину поміщають у велику герметичну камеру і підраховують, скільки тепла виділяє організм при тій чи іншій фізичній активності. Цей метод не підходить для обчислення калорій, які тіло витрачає для мислення, травлення, роботи внутрішніх органів. Тому є додаткові методи, засновані на різниці між споживанням кисню і виділенням CO2, а також на вимірюванні частоти серцебиття. Останній метод, наприклад, використовують фітнес-браслети і деякі тренажерні апарати.

Тепер всі рахують калорії…

Ще 20 років тому вирахування калорійності їжі було прерогативою винятково вчених, а звичайні люди ще мало знали про це. Популяризації калорій сприяла політика уряду США в боротьбі проти зайвої ваги: в 1990р. виробників зобов’язують  прописувати на упаковці продуктів їх склад і калорійність, а у 2008р. ресторани почали вказувати калорійність страв у меню.

Вже через кілька років на хвилі популярності руху за здоровий спосіб життя люди стали уважно слідкувати за калорійністю свого харчування.

Навіщо потрібен підрахунок калорій?

Якщо кількість спожитих калорій буде перевищувати кількість витрачених калорій, то вага тіла неодмінно почне збільшуватися. Значно простіше відмовитись від чергової шоколадки, ніж з’їсти її, а потім спалювати калорії виснажливими фізичними навантаженнями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *