Давайте розглянемо алкоголь з точки зору калорійності. Відомо, що спирт – продукт калорійний, адже в кожних 100 гр. чистого спирту – 700 ккал. Тобто в кожних 2,5 чарках горілки або в 2 л пива міститься 700 ккал тільки в етанолі. А ще крім цього в напої є вуглеводи, які теж сильно впливають на калорійність. Отже, порахуємо все разом

Калорійність алкоголю

Напій Об’єм Калорії
Келих білого сухого вина 150 мл 66 ккал
Келих шампанського 100 мл 105 ккал
Чарка горілки 50 мл 117 ккал
Кружка пива міцністю 3,5% 500 мл 227 ккал
Чарка коньяку 100 мл 239 ккал
Чарка лікеру 100 мл 327 ккал

Найбільш калорійними вважаються міцні солодкі напої: коньяк, бренді, ром, солодкі лікери та наливки.

Отже, якщо брати до уваги тільки калорійність, то алкоголь здається цілком прийнятним при розумному розрахунку цієї самої калорійності за день. Будьте уважні, це пастка! Спиртні напої мають декілька підступних властивостей…

Дві пастки алкоголю, які не дозволять Вам схуднути

Скільки б Ви не випили, спиртними напоями не можна втамувати голод. Алкоголь розгальмовує всі базові інстинкти: агресію, сексуальний потяг, і голод в тому числі. Тому після чарки горілки або кружки пива Ви можете з’їсти набагато більше, ніж зазвичай, і це складно контролювати. Також у деяких людей з похмілля прокидається сильний голод: це індивідуальна особливість організму, аналог каннабіоідного жора. Чи варто посилювати апетит, якщо хочеться схуднути?

Друга пастка полягає в тому, що спиртне в крові не дозволяє звичайним жирам, білкам і вуглеводів перероблятися організмом в енергію. Іншими словами, всі калорії, які Ви отримаєте після першого ковтка спиртного і до повного виведення алкоголю з крові, йдуть в запас, тобто в зайві кілограми. Чому так відбувається? Алкоголь не є поживною речовиною і наш організм не може “відкладати” алкогольні калорії, а може використовувати їх тільки як енергію, тому вони першими йдуть в роботу. Всі інші речовини чекають своєї черги, і чекають вони вже у вигляді додаткової жирової тканини.

Бачили коли-небудь “пивні животи” у чоловіків? Це не випадково, адже в пиві багато вуглеводів, які якраз і відкладаються організмом про запас, поки він використовує енергію від етанолу. Додайте до цього багату закуску і особливість чоловічого організму нарощувати жирову тканину саме в районі живота і отримаєте живіт, який прагне здобути форму кулі.

Отже, який алкоголь можна на дієті для схуднення?

Якщо Ви сидите на дієті для того, щоб погладшати, обзавестися жировими рятувальними кругами і декількома підборіддями, то алкоголь, звичайно, не можна виключати.

Але якщо Ви бажаєте схуднути, то алкоголь протипоказаний в будь-якому вигляді і в будь-яких дозах. Якщо все-таки утриматися неможливо, віддайте переваги сухому вину і обмежте вживання одним келихом – так Ви мінімізуєте негативні наслідки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *