Алкоголь переслідує нас всюди. В кожному магазині – величезні відділи з повними полицями алкогольних напоїв, в фільмах і серіалах герої випивають, по радіо крутять пісні про випивку, на святах традиційно прийнято випивати. І складається враження, що вживання алкоголю це нормально.

А давайте подивимось на це з погляду людини, яка не зв’язана культурними традиціями і бачить всю картину збоку. Щоб максимально об’єктивно розглянути ситуацію, уявимо, що мова йде про сковорідки:

“Заходжу в вітальню, відразу запрошують за стіл. Дивлюся – у кожного за столом лежить по сковороді, причому порожній. І всі сковорідки різні – за кольором, за розміром, за формою… мабуть, кому яка більше подобається. Дивно, думаю… Ну нехай, сідаю. Мені теж пропонують сковорідку.

– Навіщо, – питаю.

– Як навіщо? Треба. Новий рік же все-таки, давай.

– Що давати?

Сміються… З таким виглядом, ніби я маленька дитина, яка запитує якісь дурниці.

Беруть вони всі по сковорідці, вимовляють промову аля «щастя-здоров’я», і як давай собі по голові ними ударяти. Я в шоці, не розумію, що відбувається. І тут мене питають:

– А ти чого не б’єш?

– Так я якось… не б’ю, – дурне почуття, коли доводиться виправдовуватися за те, що не робиш якусь дурість.

Тут починаються дивні питання:

– Ти чого, зовсім не б’єш чи що ?!

– Ну, так, зовсім.

– І навіть у свята ?!

– Ну так.

– А… ти з цих… які раніше так багато били, що потім лікувалися і тепер закодовані ходять?

– Емм… Та я ніколи цим не займався.

– Ти в секті чи що?

– Просто я не розумію, навіщо бити? Це ж шкідливо для здоров’я, голова потім болітиме… Мені якось хочеться поберегти себе.

– Ой… Та в Новий рік всі б’ють, від пари ударів нічого погано не трапиться.

– Я в цьому не впевнений.

– Та тут головне міру знати! Якщо в міру, то це навіть корисно, кажуть.

– Так як може бути корисним биття?!

– Биття має бути помірним! У нас народ просто бити не вміє, звідси і всі проблеми. Як наб’ють, що встати потім не можуть. А від парочки ударів хорошими, якісними сковорідками нічого поганого не трапиться.

– Мені здається, ви все і самі знаєте, що це в будь-яких кількостях вельми шкідливо, та й якість сковорідки тут ні причому.

– Пфф… У мене он у друга дід все життя бив, і нічого, до 90 років дожив.

– Мені здається, він міг би прожити набагато довше якби не…

– Ти що, – перебивають мене, – хочеш мені заборонити?! Якщо я нікому не заважаю, то можу бити, скільки хочу! І взагалі, після роботи маю право розслабитися!

Тут чую краєм вуха щось з новин по телевізору. «… збив 5 людей. Троє померли на місці. За попередніми даними, водій перед поїздкою бив себе сковородою по голові… »

В голові промайнула думка: «А адже ці люди, може бути, взагалі не били, як і їхні рідні та близькі, і така трагедія через биття». Помітивши мою увагу до цього повідомлення, мені тут же зауважують:

– Так він просто бити не вміє. Нічого за кермо сідати, коли набився.

– Але ж ви підтримуєте всю цю культуру «помірного биття», навіть якщо з дому не виходьте. Ви робите, «як всі», а всі інші – як ви. І в результаті всі б’ють. Хтось людей потім збиває, а хтось тільки себе калічить, не виходячи з дому, але чи є тут принципова різниця? Всі ви живитесь з однієї культури «помірного биття» і одночасно підживлює її самі. Якби культура була іншою, якби було прийнято не бити себе сковородою по голові, а робити щось інше у свята, ви б робили те, що вам веліла б ця культура. Уявіть, наприклад, що вона була б такою, що всі люди вживали б алкоголь?

– Та ну, що за маячня? Який дурень стане вливати в себе отруту? Нісенітницю якусь придумуєш…

– Ось бачиш, це культура говорить вам, що загальноприйнято, а що дурниця. Може, спробуєте виявити якусь самостійність в мисленні? Тільки так можна розібратися, що корисно, а що ні.

– Що ти вигадуєш, я і так самостійно приймаю всі рішення. Хочу – б’ю, не хочу – не б’ю.

– А вам не здається, що ці бажання нав’язані якраз культурою? Суспільство прекрасно обійшлося б без биття, але чомусь ця «культура биття» в ньому ретельно підігрівається. Реклама пропонує вам все нові сковорідки, з різними розмірами, з різними покриттями, з різних матеріалів… У фільмах і серіалах все герої обов’язково час від часу повинні бити, створюючи позитивний образ в очах глядача… В інтернеті обов’язково повинно бути опубліковано безліч статей про те, як вчені довели користь 1-2 ударів червоною сковородою по голові в день… А потім ми читаємо в новинах, як з вини биття хтось когось збив, вбив, побив, пограбував, зґвалтував, зламав, вкрав і т.д. Вам не здається це дивним?

І тут з різних сторін:

– Так це ти якийсь дивний!

– Ой, все … Не псуй людям свято.

– І взагалі, ти занадто багато думаєш.

Сиджу ось тепер і думаю … Ну що зі мною не так?!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *